Degustacje whisky Kavalan oraz Arbdeg

Degustacje whisky są wspaniałą okazją, aby zapoznać się ze smakiem tego szlachetnego trunku. Oprócz samej degustacji można dowiedzieć się wiele o historii danej destylarni, poznać ciekawostki związane z produkcją oraz spotkać wiele osób zainteresowanych tą samą tematyką.  W ramach pogłębiania naszej wiedzy z tematyki whisky uczestniczyliśmy ostatnio w dwóch degustacjach bardzo ciekawych whisky pochodzących z dwóch regionów świata.

Kavalan

Pierwsza degustacja była organizowana przez Jarosława Bussa (właściciela firmy Tudor House) oraz Kellie Du (ambasadorkę marki Kavalan). Miejscem degustacji był bar „Winsky Wine’n’Whisky Bar” umieszczony bezpośrednio przy Wiśle – naprawdę malownicze miejsce.  Whisky produkowana jest na Tajwanie. Dzięki gorącemu klimatowi panującemu na wyspie, whisky dojrzewa o wiele szybciej niż w Szkocji i dzięki temu wersje, do których użyto beczek po hiszpańskim sherry posiadają wyjątkowo bogaty smak i aromat.

 

Ardbeg

W kolejnej degustacji przenieśliśmy się na inny kraniec świata – odwiedzoną przez nas niedawno szkocką wyspę Islay. Odwiedzając destylarnię dowiedzieliśmy się wiele o jej historii i spróbowaliśmy selekcji whisky tam produkowanej. Postanowiliśmy przypomnieć sobie magiczny klimat tej wyspy, dzięki degustacji organizowanej przez Whisky&Cognac Club w Wesołej. Degustację świetnie poprowadził ambasador marki Jakub Grabowski. Mieliśmy okazję spróbować 4 pozycji z portfolio Ardbega oraz limitowanej wersji – Ardbeg Grooves.

Stale poszerzamy naszą wiedzę z zakresu whisky oraz innych mocnych alkoholi, alby móc doradzać naszym klientom w wyborze asortymentu na przyjęcia.

Przemysław Wierzbicki