Świat Wokół Jałowca – El Koktel Academy

W tym tygodniu mieliśmy okazję uczestniczyć w bardzo ciekawym szkoleniu organizowanym przez team jednego z najlepszych warszawskich barów – El Koktel. Właścicielami i jednocześnie barmanami są Paweł i Mateusz. Reprezentowali oni Polskę na światowym konkursie Word Class.

Wystrój lokalu i klimat w nim panujący są niepowtarzalne. Koktajle serwowane w lokalu są określane mianem „Modern Classic Cocktails”. Możemy tam skosztować wielu wyszukanych kompozycji, które na długo zapadną nam w pamięci.

Samo szkolenie było poświęcone tematyce ginu i było połączone z degustacją wielu stylów tego zacnego trunku. O Ginie wiemy sporo, ale na tym szkoleniu nie zawiedliśmy się – przytaczane przez prowadzących szczegółowe zagadnienia dotyczące ziół oraz samej historii ginu były bardzo wartościowe.

Zdobytą wiedzę wykorzystamy do ciągłego doskonalenia naszych usług barowych.

Przygotowaliśmy również 10 ciekawostek o ginie, które mogą was zainteresować:

1. Korzeń irysa, który jest jednym ze składników ginu jest również wykorzystywany do produkcji perfum m.in. Chanel.
2. Ziołem odpowiadającym za aromat i smak ginu jest głównie jałowiec. W UE według przepisów musi stanowić on główne zioło tworzące bukiet tego trunku. Natomiast w USA przepisy stanowią, że gin musi jedynie zawierać jałowiec, stąd większość ginów produkowanych w Stanach jest łagodniejsza i bardziej pijalna.
3. Genever – holenderski pierwowzór ginu był początkowo sprzedawany w aptekach.
4. Koktajl Gin&Tonic powstał w Indiach.
5. London Dry Gin nie musi być wytwarzany w Londynie – jest to po prostu gatunek ginu.
6. Kraj z największą roczną konsumpcją Ginu na obywatela to…Filipiny.
7. W pewnym momencie w XVIII w. w Wielkiej Brytanii spożycie ginu było tak duże, że Parlament wystosował specjalną ustawę mającą na celu zmniejszenie spożycia tego trunku przez obywateli. Dokument nazywał się „Gin Act 1751”.
8. W związku z propagowaniem zmniejszenia spożycia ginu przez „Gin Act 1751”, powstały dwa obrazy: „Beer Street” oraz „Gin Lane”. Jeden z nich ostrzegał przed skutkami nadmiernego spożycia ginu, natomiast drugi propagował spożycie piwa 🙂
9. Podczas okresu zwanego „Gin Craze” w Londynie była taka ilość destylarni, że gin był tańszy niż mleko.
10. Zdecydowana większość jałowca używanego do produkcji ginu jest zbierana z dziko rosnących krzewów.

Przemek Wierzbicki